Texelse ondernemer ziet geld in zilte grond

Texelse ondernemer ziet geld in zilte grond

14-01-2015 17:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Te midden van alle maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan zien ondernemers ook kansen in klimaatadaptatie. Het Nederlandse Salt Farm ziet marktpotentie in zilte landbouwgrond.

Op een testveld op het eiland doet Zilt Proefbedrijf als eerste ter wereld proeven met zoutresistente landbouwgewassen. Aardappelen, bieten, aardbeien, uien, sla, gerst en kool groeien succesvol op de zilte grond. Dit geheel tegen de verwachting van de wetenschap in.

Marktkansen

Het Zilt Proefbedrijf, vanwege de internationale ambitie ook opererend onder de naam Salt Farm texel, ziet grote kansen. Nederland kan een wereldpositie innemen op het gebied van zoutresistente plantenrassen. Zowel qua ontwikkeling als vermarkting.

Het succes van de Texelse onderneming krijgt internationaal belangstelling. Vorig jaar was het project al de winnaar van de wereldwijde Securing Water for Food Challenge van de Amerikaanse hulporganisatie USAid.

Momenteel focust het bedrijf vooral op onderzoek. De omzet blijft hierdoor beperkt tot € 400.000. Inkomsten haalt het bedrijf voornamelijk uit subsidies en de verhuur van testbedden aan telers. Sommige producten zijn al te koop onder het merk Marc.

Een stijgende zeespiegel en langer aanhoudende regentekorten leiden tot het verzilten van de aarde. Naar schatting zal binnen zeven jaar wereldwijd 1,5 mrd hectare landbouwgrond verzilt zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad, Zilt Proefbedrijf, Vrij Nederland | Foto: IFPRI-Images, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij