Stadslandbouw onder de grond bespaart water

Stadslandbouw onder de grond bespaart water

27-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Britse bedrijf Growing Underground verbouwt kiemgroenten en kruiden in een verlaten schuilkelder. De landbouwmethode bespaart 70 procent water en vereist geen pesticiden. 

Growing Underground heeft 2,5 hectare aan ondergrondse ruimte gehuurd. De 'Urban Farming' start-up produceert groenten op basis van hydrocultuur en LED-licht in specifieke kleuren.

“Dit is een mijlpaal op het gebied van verticale stadslandbouw,” zegt Lars Aikala, CEO van Valoya, het bedrijf dat de LED-lampen heeft geleverd. “Richard Ballard en Steven Dring, de oprichters van Growing Underground, realiseren een visie die weliswaar bij veel mensen leeft, maar nog nooit daadwerkelijk was uitgevoerd.”

Vers

Met productie midden in de stad krijgt de klant een vers product. Tussen de oogst en de consumptie zitten slechts enkele uren. In het transport en de koeling besparen de stadslandbouwers bovendien energie. Onder meer het Londonse sterrenrestaurant La Gravoche, van de beroemde chef Michel Roux jr, neemt de producten af.

De schuilkelder is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. In die tijd bood het complex bescherming aan 8.000 Londenaren tegen de Duitse bombardementen. Businesspartners Steven Dring en Richard Ballard zagen in de kelder, 33 meter onder het maaiveld, waardevolle landbouwgrond.

In een kleinere opstelling hebben de ondernemers de teeltsystemen de afgelopen twee jaar getest. Na een succesvolle crowdfundingcampagne is de ondergrondse boerderij begonnen met productie op commerciële schaal.

Bekijk een korte documentaire van filmmaakster Elvina Nevardauskaite over Growing Underground via Wired:

Bron: Growing Underground | Foto: Elvina Nevardauskaite, via Youtube (screencap)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij