Start-up CATO sluit CO2-kringloop paprikateler

Start-up CATO sluit CO2-kringloop paprikateler

28-01-2015 16:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Arnhemse start-up CATO Engineering heeft een terugwin-installatie voor CO2 ontwikkeld. De installatie vermindert de uitstoot in de tuinbouwsector.

CATO Engineering plaatst een pilotinstallatie bij Vink Sion, een Friese paprikateler met een houtgestookte elektrische centrale. De centrale zet houtsnippers om in hernieuwbare elektriciteit en warmte. De teler verkoopt de groene stroom en gebruikt de warmte voor de kassen.

Vink Sion gebruikt vloeibare CO2 om het groeiproces van de paprika’s te bevorderen. Met de afvanginstallatie kan de teler zijn zelfgeproduceerde CO2 hergebruiken. Zo ontstaat een gesloten kringloop bij het tuinbouwbedrijf, dat bovendien de energie bespaart die nodig is om CO2 vloeibaar te maken.

Verduurzaming

Het project maakt deel uit van de verduurzaming van de tuinbouwsector en het programma Kas als Energiebron. CATO wil de terugwintechnologie bij een geslaagde pilot ook toepassen bij andere tuinders.

CATO krijgt onder meer financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw. CATO is onderdeel van de Arnhemse cleantech-incubator Greenhouse.

Bekijk het filmpje over Vink Sion:

Bron: CATO | Foto: tribp, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij