Nederlands melkvee krijgt dieet van duurzame soja

Nederlands melkvee krijgt dieet van duurzame soja

04-02-2015 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse zuivelsector gebruikt sinds in januari van dit jaar volledig duurzame soja. De pluimveesector volgt later dit jaar.

De melkveehouders voldoen daarmee aan de intentieverklaring die zij in 2011 sloten voor de overschakeling naar duurzame soja. De 300.000 ton diervoeder die de sector jaarlijks inkoopt is geteeld volgens de standaarden van de Round Table for Responsible Soy. Het hoofdvoedsel voor melkvee is weliswaar gras, maar de koeien krijgen aanvullend krachtvoer van sojabrokken.

Voor duurzame sojateelt volgens het RTRS-certificaat gelden strikte eisen op het gebied van landgebruik, bestrijdingsmiddelen en de rechten van lokale boeren. Volgens Nederlandse milieu-organisaties geeft de sector internationaal een signaal af dat navolging verdient.

Eerder dit kondigde het Nederlandse bedrijf De Heus aan de soja voor de pluimveesector 100 procent duurzaam af te dekken. Het veevoederconcern heeft de doelstelling om dit jaar voldoende RTRS-gecertificeerde soja te produceren voor de hele Nederlandse pluimvee-industrie.

Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie, De Heus | Foto: Bert Knot, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij