Biologische katoen overwint obstakels in VS

Biologische katoen overwint obstakels in VS

11-02-2015 13:53 | Door: Willemien Groot

Biologische katoen in de VS is bezig met een opmars. Het areaal aan biokatoen is de afgelopen twintig jaar niet eerder zo groot geweest. 

Het landbouwoppervlak nam in een jaar tijd met ruim 900 hectare toe. Volgens het trendrapport van de Organic Trade Association is het landbouwareaal bestemd voor biologische katoen toegenomen van bijna 6500 hectare in 2013 tot 7380 hectare in 2014.

Katoen is in de non-foodsector de grootste markt voor biologische producten. Consumenten vragen niet alleen om biologische kleding, maar willen ook beddengoed en matrassen van biologische vezels. De totale markt voor biovezels, inclusief katoen, had in 2014 een waarde van $ 1 mrd.

De OTA zegt dat de industrie de groei heeft gerealiseerd ondanks een regelmatig terugkerend tekort aan zaad, gecertificeerde onkruidbestrijdingsmiddelen en arbeidskrachten. Boeren hebben vooral grote moeite om voldoende biologisch katoenzaad in te kopen.

GMO-katoen

Met een aandeel van 91 procent domineert genetisch gemodificeerd katoen nog steeds de markt. Zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. GMO-gewassen hebben een ingebouwde afweer tegen insecten en zijn beter bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddelen.

Wel neemt de totale oppervlakte GMO-katoen in de VS langzaam af, door de veranderende vraag van de consument. In 2014 zag de sector een daling van iets minder dan 4 procent.

Bron: OTA, USDA | Foto: Gloria Cabada-Leman, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij