Baggeraar Van Oord laat koraal voortplanten

Baggeraar Van Oord laat koraal voortplanten

17-02-2015 07:45 | Door: Laura Fransen

De Nederlandse baggermaatschappij Van Oord werkt aan het opschalen van seksuele koraalvoortplanting. In een mobiel lab kweekt het bedrijf nieuwe koraalkolonies.

De nieuwe kolonies zijn bedoeld voor koraalrehabilitatieprojecten. Dit gebeurt volgens een innovatieve methode. Waar reguliere koraalkweek gebruik maakt van stekjes, zet Van Oord in op seksuele voortplanting. De voortplanting vindt plaats in de ReefGuard, een mobiel containerlaboratorium.

Het bedrijf verzamelt ei- en zaadcellen op het moment dat een koraalrif deze massaal vrijgeeft. In de ReefGuard worden de cellen vervolgens bevrucht. Na twee weken groeien is het jonge koraal klaar voor de zeebodem. De seksuele voortplantingsmethode resulteert in meer diversiteit. Dat is belangrijk voor een sterke populatie. De stekjesmethode komt neer op klonen, met als gevolg dat alle nieuwe stekjes exact dezelfde eigenschappen hebben.

Opschaling

Van Oord ontwikkelde de ReefGuard in samenwerking met marine-milieuspecialist Blue Linked. Volgens Michaël Laterveer, zeebioloog bij Blue Linked, maakt het mobiele laboratorium de opschaling van de koraalkweek mogelijk. “Als je een miljoen eitjes wegvangt, heb je na drie weken een miljoen kolonies”, zegt Laterveer in het Parool.

Na een succesvolle proef bezorgde de innovatieve methode Van Oord een herstelopdracht op de Bahama's. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2016 voltooid. Met koraalrehabilitatieprojecten streeft Van Oord naar een een balans tussen baggerwerkzaamheden en natuurbehoud. In Nederland is het bedrijf onder andere betrokken bij de bouw van een windmolenpark.

Bron: Van Oord, Het Parool | Foto: Greg Grimes, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij