Tokyo wil zelf voorzien in duurzaam voedsel

Tokyo wil zelf voorzien in duurzaam voedsel

17-02-2015 15:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stadlandbouwprojecten verhogen de leefbaarheid in de stad en voorzien de inwoners voor een deel van hun eigen voedsel. Tokyo wil zo op een duurzame en milieuvriendelijke manier zelf voedsel produceren.

De Japanse hoofdstad Tokyo heeft ruim 13 miljoen inwoners, maar minder dan 8000 hectare landbouwgrond om de bevolking van voedsel te voorzien. Daarom importeert de stad 80 procent van al het benodigde voedsel. Volgens het stadsbestuur is de milieu-impact van de import en opslag van die voedingsmiddelen te hoog.

Door de groeiende vraag van de bevolking naar duurzamer en verser voedsel zijn er veel landbouwprojecten in de stad opgezet. Die urban farming-projecten variëren van ondergrondse boerderijen tot daktuinen met verschillende eetbare gewassen.

Voordelen

Het Tokyo Green Plan uit 2001 was oorspronkelijk bedoeld om de aanleg van daktuinen te stimuleren, vanwege de vele voordelen. Het groen van de daktuinen laten de gemiddelde temperatuur in de stad dalen. In tegenstelling tot asfalt of beton weerkaatsen planten het zonlicht minder. Ook verbeteren planten in daktuinen de luchtkwaliteit in de stad. Eén vierkante meter groene daktuin filtert per jaar twee kilo fijnstof uit de lucht. Verder functioneren daktuinen als opslagplaats voor regenwater en verhogen de biodiversiteit.

Een recente studie van de Australische University of Technology in Sydney, concludeerde dat stadslandbouwprojecten ook giftige stoffen als lood verwerken, zodat de producten veilig zijn voor consumptie.

Bedrijfsrestaurant

Populair bij bedrijven in Tokyo zijn inpandige teelsystemen. De verbouw van groenten verloopt veelal biologisch omdat er binnen geen overlast is van insecten en plaagdieren. De gewassen gaan rechtstreeks naar de eigen kantine, of naar cafés en restaurants elders in de stad.

De Japanse recruiter Pasona heeft een ondergronds landbouwproject opgezet in het hoofdkantoor in Tokyo. Alle producten zijn bedoeld voor de eigen bedrijfsrestaurants. Het concern bespaart daarmee op de inkoop en het transport van verse voedingsmiddelen. In het pand worden meer dan 200 verschillende soorten groenten en fruit verbouwd.

Het bedrijf Agrimedia Corporation is actief in meerdere steden in Japan. Agrimedia koppelt beginnende boeren in de stad aan oude ervaren boeren die hun land moesten verlaten. Het concern heeft meer dan twintig boerderijen en voorziet de gebruikers van zaden, planten, gereedschap en advies. De deelnemers betalen € 70 per maand. In ruil daarvoor voorzien de stadbewoners zichzelf grotendeels in hun voedselbehoefte.

Bron: Foodtank, Phys.org, Japan Times, Ourworld, dezeen | Foto: Hibino via Flickr (Creative Summons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij