Miljoenenproject aardwarmte verwarmt Hollandse kassen

Kassen

02-03-2015 17:46 | Door: Laura Fransen

Een miljoenenproject moet acht Zuid-Hollandse glastuinbouwbedrijven van aardwarmte voorzien. Dankzij een investering van beleggingsfonds Meewind is de financiering rond. 

Eenmaal operationeel bespaart het systeem de bedrijven samen 17 miljoen kubieke meter aan aardgas. Dit betekent een aanzienlijke kostenvermindering. Zo hoopt tomatenkweker Ron Nederpelt met het project zijn jaarlijkse stookkosten van € 150.000 met 75 procent te reduceren. Dit zegt hij in een interview met RTV Rijnmond.

Aan het Aardwarmte Vierpolders-project nemen acht glastuinbouwbedrijven uit het Zuid-Hollandse dorp Vierpolders deel. De aanlegkosten zijn geschat op € 20 miljoen. Het beleggingsfonds Meewind investeert via een achtergestelde lening € 2,7 miljoen. Met de investering speelt Meewind naar eigen zeggen in op de groei van geothermie in Nederland. Het resterende bedrag is onder andere dankzij Europese en gemeentelijke subsidies bij elkaar verzameld.

Duurzaam

Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor fossiele energie. In Vierpolders bevindt zich op 2200 meter diepte water met een temperatuur van 85 graden Celsius. Twee putten gaan het warme water naar boven pompen en het koude weer terug de grond in. Leidingen transporteren het warme water naar de deelnemende bedrijven. Door het afgekoelde water terug te pompen, blijft de bodemdruk gelijk. Bij het proces komt nauwelijks CO2 vrij en er ontstaan geen reststromen.

Het Aardwarmte Vierpolders-project is een doorstart van het aardwarmteproject GeoMEC-4P.

Bron: RTV Rijmond, Meewind, Aardwarmte Vierpolders | Foto: Edo Dijkgraaf, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij