Sinaasappelafval als alternatief voor gipsplaat

Sinaasappelboom

04-03-2015 14:15 | Door: Erik Verheggen

Spaanse onderzoekers hebben geluidsisolerende bouwmaterialen gemaakt uit reststromen van de sinaasappelteelt.

Uit het onderzoek blijkt dat het materiaal een kleinere voetafdruk heeft dan gipsplaten. De sinasappelplaat biedt bovendien een betere geluidsisolatie. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Journal of Construction and Building Materials.

De platen zijn gemaakt van snoeiafval van sinaasappelplantages. Het afval ondergaat een biologisch verteringsproces en wordt daarna gecombineerd met de kunststof polypropyleen.

 

Sandwich

 

De geluidsisolatie van de platen ligt met 29 decibel 50 procent hoger dan die van conventionele gelamineerde gipsplaten. Een sandwich van het plaatmateriaal met een laagje wol levert zelfs een verdubbeling op van de isolatiewaarde.

De onderzoekers werken met het Spaanse bedrijfsleven aan commerciële toepassingen van het product. Zij boeken ook goede resultaten met bouwmaterialen uit vermalen olijfpitten. De reststromen uit de olijf- en sinaasappelteelt kunnen volgens de onderzoekers hoge ogen gooien als alternatieve grondstof voor de industrie.

Bron: Journal of Construction and Building Materials, Gizmodo | foto: rafael-castillo, creative commons (flipped, cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij