Warm water verlost telers van besmette tulpenbol

Tulpen

06-03-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe warmwatermethode helpt tulpentelers bij het bestrijden van stengelaaltjes-besmetting. De milieuvriendelijke methode is een alternatief voor de vernietiging van hele partijen.

Onderzoeker Martin van Dam van Wageningen Universiteit is er als eerste in geslaagd de ziektebestrijdende warmwatermethode aan te passen voor tulpenbollen. Warmwaterbehandeling is al langer de standaard manier om stengelaaltjes in bolgewassen te vernietigen. Bij de gevoelige tulpenbollen was de milieuvriendelijke methode nog niet toepasbaar. Er zat voor telers niets anders op dan aangetaste partijen volledig te vernietigen.

Van Dam ontdekte onder welke voorwaarden de behandeling ook bij tulpenbollen effect heeft. Na een week voorverwarmen op 36 graden moeten telers de bollen vier uur voorweken. Vervolgens moeten de bollen 20 uur nat blijven. In de nabehandeling moeten ze nog eens vier uur lang worden gekookt bij een temperatuur van 48 graden. “Onder die condities blijft de bol intact, maar gaan de aaltjes dood”, zegt van Dam in een nieuwsbericht van Wageningen UR.

De methode is goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een groot nadeel is de arbeidsintensiviteit van het proces. Volgens van Dam is de methode vooral nuttig als alternatief voor de vernietiging van zeldzame, dure tulpsoorten.

Bron: AgriHolland, Wageningen UR | Foto: Jeffrey NL, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij