5 tools die de voedingsindustrie verduurzamen

Landbouw

17-03-2015 19:28 | Door: Willemien Groot

De voedingsmiddelenindustrie zet grote stappen om de keten te verduurzamen. Van grondbeheer en productie, tot voorkomen van verspilling. DuurzaamBedrijfsleven zet 5 tools op een rij.

Bedrijven en organisaties in de voedingsbranche werken wereldwijd samen aan manieren om de productie te optimaliseren en transparanter te maken. Vanwege de lange toeleveringsketen is de voedingssector nu nog lastig te overzien. Verschillende tools maken verschillende stappen in de keten aanzienlijk eenvoudiger.

 

1. Palmolie

 

De Britse Food and Drink Federation biedt hulp aan bedrijven die duurzaam geproduceerde palmolie willen gebruiken in hun producten. Een vorige jaar gepresenteerde gids geeft stap voor stap aan hoe bedrijven dat kunnen aanpakken. Van een eerste inventarisatie van het verbruik, tot aan de eindevaluatie van de veranderingen.

De Britse organisatie pleit ervoor dat het bedrijfsleven niet wacht op nieuwe Europese wetgeving over het gebruikt van palmolie, maar zelf het voortouw neemt in de omschakeling naar duurzame grondstoffen.

 

2. Cacao

 

De grote snoepfabrikanten als Mars en Nestlé zijn grootverbruikers van cacao en stelden strikte doelstellingen  over gebruik van duurzaam geproduceerde chocolade. Wereldwijd bestaan tenminste drie breed gedragen certificaten voor chocola, Max Havelaar, UTZ Certified en Rainforest Alliance.

Sinds begin dit jaar werkt Mondelez met Flotis, een op maat ontwikkelde tool waarmee het concern precies bijhoudt hoeveel cacao duurzaam geteeld en verhandeld is. Onderdeel van de transparantie is bovendien dat het systeem nauwkeurig de betalingen aan de cacaoboeren bijhoudt. Mondelez is een van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, met een omzet van $ 35 mrd per jaar. Bekende merken zijn onder meer Toblerone en Milka. De tool geeft het concern inzicht in de hele productieketen.

 

3. Vis

 

Kabeljauw en schelvis behoren tot de vissoorten die lijden onder overbevissing. Overheden hebben daarom vangstbeperkingen ingesteld om het uitsterven van de soorten te voorkomen. De administratie is voor rederijen tijdrovend en kostbaar.

Het Whitefish project van Europese rederijen en universiteiten maakt een einde aan die ingewikkelde papierwinkel. Op basis van een aantal vastgestelde standaarden kan een bedrijf direct zien hoe het scoort op duurzaamheid, en waar nog winst te behalen valt.

 

4. Ontbossing

 

Het online platform Global Forest Watch heeft in het eerste jaar dat het platform bestaat, zijn nut al bewezen. Het platform is opgezet om illegale houtkap aan te tonen en te voorkomen. Wereldwijd vormt houtkap als gevolg van de aanleg van nieuwe landbouwgebieden de grootste bedreiging voor onaangetast bos.

Het gezamenlijke initiatief van het bedrijfsleven en NGO's maakt gebruik van realtime informatie over de staat van de bossen. Satellieten, NGO's en de lokale bevolking leveren de ruwe data. Overheden krijgen direct een waarschuwing als illegale houtkap plaatsvindt. Ook achteraf kunnen bedrijven ter verantwoording worden geroepen.

 

5. Voedselverspilling

 

Ziekenhuizen en zorginstellingen verspillen 20 tot 50 procent van het voedsel dat ze inkopen. Voedsel dat in de vuilnisbak belandt, is niet alleen zonde, maar ook kostbaar. Per jaar kan een ziekenhuis minimaal € 50.000 besparen als de inkoop zorgvuldiger verloopt, zo berekende de Wageningen Universiteit. Een nieuwe webapplicatie helpt de verspilling te reduceren. Dat bespaart tot 22 procent op de voedselkosten voor patiënten.

De scan, ontwikkeld door de Foodprofessor, registreert de productiegegevens van gerechten. Daaruit blijkt direct het aantal en de grootte van de maaltijden en hoeveel eten er per dag overblijft. Op basis daarvan zijn enkele relatief simpele en gerichte aanpassingen mogelijk.

Foto: Farm2050

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij