19-03-2015 08:15 | Door: Jerom van Gemert

Een groot samenwerkingsverband van kennisinstellingen wil een complete zeewierketen opzetten, die teelt, oogst, bewerkt en afzet. Het initiatief is afkomstig van de Wageningen UR, Deltares, ECN en TNO.

Het ministerie van Economische Zaken investeert € 850.000 in het project. De eerste stap van het ‘landbouw op zee’ project is een uitgebreide schets. Daaruit moet onder meer blijken of zeewier voor meerdere markten geschikt is. En of het product op een duurzame en efficiënte manier is te oogsten.

Veelzijdigheid

De onderzoekers hopen op investeringen van grote bedrijven door zeewier voor meerdere markten aantrekkelijk te maken. Tot nu toe worden de planten vooral gekweekt voor de voedselindustrie. Maar zeewier dient ook als grondstof voor andere producten.

Bijvoorbeeld in de chemische industrie. Zeewier levert mannitol, een bouwsteen voor polyesters. Bruine en rode wieren maken polysachariden die dienen als stabilisator in voedingsmiddelen. Diezelfde polysachariden zijn volgens de onderzoekers ook geschikt voor toepassing in bioplastics. Of, door hun vochtvasthoudend vermogen, als incontinentiemateriaal.

Oogsten

Voordat de zeewierboerderijen daadwerkelijk in de Noordzee liggen, moeten de onderzoekers nog een aantal obstakels uit de weg ruimen. Grootschalige zeewierkweek is berucht moeilijk, omdat de oogst inefficiënt is. Het project AT~SEA probeert hiervoor oplossingen te bedenken. Daarnaast vereist het ruige zeemilieu ijzersterke teelconstructies. In de winter kunnen de golven in de Noordzee tot wel 20 meter hoog worden.

Voor het transport van de oogst naar het vasteland liggen verschillende mogelijkheden open. Bijvoorbeeld via het vaarverkeer van en naar boorplatforms en windmolenparken.

Bronnen: Wageningen UR, Duurzaamgeproduceerd | Foto: H Matthew Howarth via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)