Eerste aardwarmte-aardbei komt uit Overijssel

Aardbeiden

20-03-2015 10:22 | Door: Laura Fransen

Een aardbeienkwekerij in Overijssel heeft een wereldprimeur. Kalter Aardbeien oogstte ’s werelds eerste met aardwarmte geteelde aardbeien.

Sinds december 2014 maakt Kalter Aardbeien in IJsselmuiden gebruik van aardwarmte, voor de verwarming van de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel. Nu is de eerste oogst binnen. Volgens het bedrijf is het een wereldwijde primeur voor de aardbeienteelt.

Eigenaar Richard Kalter noemt het overstappen op aardwarmte een gedenkwaardig en duurzaam moment. “Op deze manier nemen we afstand van het gebruik van fossiele brandstof”, zegt Kalter in een interview met Overijssel Duurzaam.

 

Geothermie

 

De aardwarmtebron waar Kalter gebruik van maakt, was de eerste in Overijssel. Naast Kalter Aardbeien zijn nog vier andere bedrijven aangesloten op de bron als onderdeel van het aardwarmteproject Koekoekspolder. In totaal levert het project warmte aan 23,5 hectare tuinbouwkas. Jaarlijks besparen de bedrijven gezamenlijk 4,5 miljoen kubieke meter aardgas. Dat staat gelijk aan het verbruik van 3.000 huishoudens.

Het gebruik van aardwarmte is in opkomst in de tuinbouwsector. Acht glastuinbouwbedrijven uit het Zuid-Hollandse dorp Vierpolders werken samen aan een aardwarmteproject van € 20 mln. Eenmaal operationeel moet het systeem de bedrijven 17 miljoen kubieke meter aardgas besparen.

Ook steden maken steeds meer gebruik van geothermische energie. De gemeente Groningen wil 10.000 woningen verwarmen met een aardwarmtebron.

Bron: Overijssel Duurzaam, AgriHolland | Foto: Ben Eekhof, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij