Nieuwe rijst vermindert stikstofvervuiling

Rijst

25-03-2015 11:32 | Door: Jerom van Gemert

Na drie jaar testen heeft een nieuwe rijstsoort, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Arcadia Bioscience, zichzelf bewezen. Met minder gebruik van kunstmest heeft de rijst een hogere oogst.

Het agrarisch technologiebedrijf Bioscience Arcadia ontwikkelt nieuwe gewassen. De nieuwe NUE-rijst (Nitrogen Use Efficient) heeft minder stikstofbemesting nodig en levert een hogere opbrengst. Het bedrijf werkt met verschillende genetische modificatie technieken. De nieuwe rijstsoort is dan ook genetisch gemodificeerd.

In samenwerking met het International Center for Tropical Agriculture en de African Agricultural Technology Foundation is de rijst de afgelopen jaren getest in Afrika en Colombia. In het derde testjaar gebruikten de boeren 50 procent minder stikstofkunstmest en leverden de planten 33 procent meer rijst. 

Vervuiling

Stikstof is de meest gebruikte bemestingsstof in de landbouw. Het nadeel is dat planten een groot deel van de stikstofkunstmest niet opnemen. De helft verdwijnt in de bodem en het water. Niet geabsorbeerde stikstof komt in de lucht terecht als het broeikasgas N2O.

De broeikaswerking van stikstofoxide is 300 keer sterker dan die van CO2. De landbouw is verantwoordelijk voor ruim 33 procent van de uitstoot van stikstofoxide. De belangrijkste bron is gebruik van kunstmest.

Afrika

Het nieuwe rijsttype moet de rijstproductie rond de Sahara in Afrika verduurzamen en verbeteren. Het project wordt gesteund door de United States Agency for International Development. Rijst is het meest waardevolle gewas en is essentieel in het dieet van meer dan de helft van de wereldbevolking. In 2012 had het een totale oogstwaarde van $ 334.7 mrd.

Wanneer de nieuwe rijstsoort op de markt komt is nog niet bekend.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: Arcadia Bioscience, International Fertilizer Industry Association, Wikipedia | Foto: lamoix via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij