Defensieconcern Lockheed en de zwervende visvijver

vis kweekvijver

26-03-2015 08:15 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse concern Lockheed Martin heeft een mobiele viskweekvijver ontwikkeld. Het prototype ligt voor een uitgebreide test voor de kust van de Amerikaanse staat Hawaii.

De zwervende kweekvijver is een samenwerkingsverband van het vliegtuig- en defensieconcern Lockheed Martin en het Hawaiiaanse onderzoeksinstituut Kampachi Farms. Dat meldt de televisiezender KITV.

De mobiele kooi is vastgelegd aan een lange lijn. Het net beweegt in een diameter van ongeveer acht kilometer mee met de zeestromingen. De pilot voor de kust van Hawaii is een vervolg op een eerdere proef in 2012 met een mobiele viskweekvijver. Die was vastgemaakt aan een onbemand schip dat meedreef met de getijdenstromingen.

Daaruit bleek dat de impact van de viskweek op het zeemilieu aanzienlijk kleiner is. De vis groeit sneller en is van betere kwaliteit. De kooi ligt bovendien zo diep dat de scheepvaart er geen last van heeft. 

Militaire technologie

De drijvende kweekvijver is traceerbaar via gps. De kweekvissen krijgen voer op sojabasis, in plaats van fijngemalen vis. Het voederen gebeurt via een geautomatiseerd systeem aan boord. Met live-streams via onderwatercamera's bewaken de onderzoekers de gezondheid van de vis. Ook het schoonmaken van de kooi gebeurt met behulp van een robot geheel automatisch.

Lockheed Martin geniet vooral bekendheid als leverancier van defensiematerieel. De laatste jaren investeert het bedrijf ook in technologie voor hernieuwbare energie. Volgens het concern leent technologie en software die is ontwikkeld voor defensiedoeleinden, zich ook voor duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld de visserij.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Lockheed Martin, KITV | Foto: Kampachi Farms

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij