Silo met beluchting houdt insecten weg

Duurzame fabriek

27-03-2015 14:00 | Door: Willemien Groot

Beluchting met een simpele ventilator in een graansilo houdt schadelijke insecten buiten de deur. De kwaliteit van het graan blijft behouden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Australische boerenorganisatie de Kondinin Group, De non-profit doet onderzoek naar vernieuwende landbouwmethoden en –machines. In een drie jaar durende pilot onderzochten de wetenschappers de prestaties van vier graansilo’s. Twee silo’s waren uitgerust met beluchting, de andere twee niet.

De temperatuur in de beluchte silo’s bleek lager, er waren minder insecten en de kwaliteit van het graan en de kiemzaden was hoger. In de silo’s zonder ventilatoren vingen de onderzoekers meer dan 100.000 schadelijke meelkevers. In de andere twee waren dat er iets meer dan 5.000. Voor boeren is dat een belangrijke ontdekking. De meelkever dreigt resistent te worden voor het bestrijdingsmiddel fosfine. Ook andere keversoorten kwamen aanzienlijk minder vaak voor.

De verbeterde kwaliteit van de kiemzaden betekent dat landbouwers aan het begin van het nieuwe groeiseizoen meer zaad overhouden voor de nieuwe aanplant. 

Volgens Kondinin is een ventilator per silo voldoende. De kosten bedragen ongeveer € 550. Doordat de boer minder graan en zaden verliest, is die investering volgens Kondinin snel terugverdiend.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Phys.org | Foto: Bill Jacobus, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij