Duurzaam sandelhout heeft lang op zich laten wachten

Sandelhout

31-03-2015 19:42 | Door: Willemien Groot

Het Australische bedrijf Santanol brengt de eerste lading duurzaam geproduceert Indiaas sandelhout op de markt. Daarnaast produceert het concern ook sandelolie voor de cosmetica-industrie.

De sandelboom (Santalum album) is een kostbare, geurige houtsoort die alleen in India voorkomt. De stropere olie die het hout afgeeft na de kap, dient als basis voor parfums, aromatherapie en cosmetica. Het hout is gewild voor meubels en houtsnijwerk.

De Indiase overheid probeert de houtkap te reguleren. Maar door de hoge prijzen die handelaren ervoor betalen, vindt ook veel illegale houtkap plaats. Dat gebeurt op een zo grote schaal dat de sandelboom door de IUCN op de rode lijst is geplaatst van ernstig bedreigde soorten.

Bloemen

Stabiele aanvoer

Santanol heeft private-equitypartij KKR als grootaandeelhouder. Het bedrijf is erin geslaagd om de Indiase boom over te planten naar Australië en daar op een duurzame manier te kweken. De eerste plantages zijn eind jaren negentig aangelegd.

Het concern kapt de bomen als ze ten minste vijftien jaar oud zijn. Tegelijkertijd zorgt het Santanol voor nieuwe aanplant. Het Australische bedrijf kan daarom pas nu een stabiele aanvoer van olie en hout garanderen.

Doordat de industrie de duurzaam geproduceerde producten kan gebruiken, hoopt Santanol de illegale houtkap in India te voorkomen. Santanol is voor 95 procent eigenaar van de plantages en heeft ook zijn eigen onderzoekscentra. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Santanol | Foto Insert: omprod, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven). Grote foto: Ashley Van Haeften, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij