Voedselgigant ADM overstag met inkoopbeleid palmolie

palmolie plantage

02-04-2015 07:15 | Door: Jerom van Gemert

Het Amerikaanse bedrijf Archer Daniels Midland (ADM) heeft aangekondigd het inkoopbeleid voor palmolie en soja aan te passen. Het voedselverwerkingsbedrijf wil hiermee ontbossing van natuurgebieden tegengaan.

De aanleiding is het verzoek van de investeringsmaatschappijen Green Century Capital Management en het New York State Common Retirement Fund. Die partijen wilden dat ADM duurzame eisen stelt aan palmolieleveranciers. 

De druk van consumenten en aandeelhouders leidt ertoe dat steeds meer bedrijven hun beleid aanpassen. Het voedselbedrijf ConAgra paste net als ADM het beleid aan, na toenemende druk van aandeelhouders. Cargill, concurrent van ADM, had het beleid al aangepast voor duurzamere palmolie.

ADM stelt de volgende eisen voor de leveranciers van palmolie: geen houtkap in beschermd bosgebied of ongerept oerwoud, en geen land klaren met vuur. Voor het inkoopbeleid voor soja gelden dezelfde eisen. Het bedrijf wil een transparant en traceerbaar inkoopbeleid opzetten.

Ontbossing

Ontbossing is verantwoordelijk voor ruim 15 procent van de broeikasgasuitstoot. Commerciële landbouw is de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Tussen 2000 en 2012 was de ontwikkeling van nieuwe landbouwgronden verantwoordelijk voor 70 procent van tropische ontbossing.

Oliepalm- en sojateelt zijn de hoofdoorzaaken van ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. ADM is een van de grootste voedseldistributeurs en voedselverwerkingsbedrijven ter wereld. En is daarmee een van de grote palmolie-inkopers. Het concern verbouwt zelf geen gewassen en koopt alle grondstoffen in via andere bedrijven. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Triplepundit, Ceres, ADM | Foto: vincentraal via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij