Minder bijvangst door een visnet van pvc

 Precision Seafood Harvesting

08-04-2015 10:00 | Door: Willemien Groot

Een visnet van pvc laat bijvangst langer in leven en vierkante mazen laten jonge vis ontsnappen. De innovatieve visnetten uit Nieuw-Zeeland moeten de bijvangst beperken.

Het Precision Seafood Harvesting-systeem is een visnet dat bestaat uit een dunne laag pvc. Zeewater spoelt via kleine openingen uit, zodat het net niet te zwaar wordt. Tegelijkertijd blijft er voldoende water achter om de bijvangst in leven te houden. Zelfs als het net al aan dek ligt. 

Een prototype heeft volgens onderzoekers van Plant & Food Research New Zealand veelbelovende resultaten opgeleverd. Snappers die van een diepte van 20 meter waren opgevist, overleefden allemaal in het pvc-net. Een rederij en twee visconservenfabrieken hebben $ 26 mln in het onderzoek gestoken. De overheid legt nog eens eenzelfde bedrag bij. De onderzoekers willen het net gaan testen op andere vissoorten.

Vierkante mazen

Een visnet met vierkante mazen in plaats van de traditionele ruitvormige openingen heeft zijn plek in de Nieuw-Zeelandse visserij al verworven. De innovatieve manier van weven maakte de mazen flexibeler. De jonge vis kan gemakkelijker ontsnappen. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent meer kleine vis weet weg te zwemmen.

Ngāti Kahungunu, een van de grootste rederijen van het land gaat alle trawlers uitrusten met dit visnet.

Bekijk het filmpje van Plant & Seafood Research over Precision Seafood Harvesting:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Plant & Food Research, Science Media Centre, Radio New Zealand | Foto: Precision Seafood Harvesting

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij