Garnalen voeren met visafval

Tijgergarnaal

13-04-2015 10:56 | Door: Jerom van Gemert

Garnalenkwekerijen gebruiken normaal wild gevangen vis als voeding. Een Australisch bedrijf ontwikkelt nieuw garnalenvoer van visafval. De eerste testen zijn succesvol.

Het dierenvoedselbedrijf Ridley test het nieuwe voer, MR-S, in garnalenkwekerijen in Ilbilbie, Queensland. Volgens Ridley groeien de garnalen sneller en zijn ze gezonder met MR-S. Conventioneel garnalenvoedsel bevat fishmeal als eiwitbron. Dit is vismeel gemaakt van wilde vis. In het afgelopen jaar is de prijs van hiervan meer dan verdubbeld.

Volgens de visindustrie wordt vismeel gemaakt van duurzaam gevangen wilde vis. De wereldwijde vraag naar vismeel blijft groeien en er kan niet aan voldaan worden met duurzame visvangst.

In Zuid-Afrika is een bedrijf dat vismeel maakt van vliegenmaden. Het product MagMeal is, net als Ridleys MR-S, een duurzaam alternatief.

Visafval

Ridley MR-S is gemaakt van bijproducten van ingeblikte of verwerkte vis. Ridley werkte samen met een tonijn-inblik bedrijf en de Sydney Fish Market. In de toekomst gaat ook afval van de zalm- en barramundi-industrie dienen als visvoer.

De visbijproducten worden nu vooral gebruikt voor de productie van dierenvoeding, zoals kattenvoer, en kunstmest. Soms komt het terecht op de vuilstort.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: ABC, Aquafeed, Shrimpnews | Foto: CSIRO via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij