Blauwvintonijn betaalt zijn eigen onderzoek

Blauwvintonijn sushi

14-04-2015 15:01 | Door: Willemien Groot

De Japanse Kinki University betaalt met de opbrengst van de eigen restaurants deels het onderzoek naar de kweek van Pacifische blauwvintonijn.

Wetenschappers van de universiteit in Osaka werken al ruim dertig jaar aan de kweek van de bedreigde vissoort. Restaurants verwerken het vlees tot sushi en sashimi. De prijzen voor die gerechten worden echter steeds hoger.

Restaurant

In de grote kweekvijvers van de universiteit zwemmen ongeveer 4.000 blauwvintonijnen. Die belanden uiteindelijk op het bord van de gasten in de restaurants die de universiteit heeft opgezet. De opbrengst gaat naar de financiering van het onderzoek. Er zijn inmiddels twee restaurants. Een in Osaka en een Tokyo.

De vergelijking met Japans onderzoek naar walvissen en dolfijnen ligt bij deze aanpak voor de hand. Die belanden voornamelijk in de viswinkel in plaats van op de snijtafel. Maar de Kinki University zegt de blauwvintonijn op te kweken van eitje tot grote volwassen vis, zonder daarvoor dieren uit zee te halen. Het kweekproject is inmiddels zover gevorderd dat jonge gekweekte tonijn wordt uitgezet in zee.

Kritische vis

De Pacifische blauwvintonijn is moeilijk te kweken. De overlevingskans van de tonijneitjes ligt op dit moment rond de 5 procent. De dieren zijn gevoelig voor licht, lawaai en stromingen. Volwassen dieren in gevangenschap bereiken een gewicht van ruim 300 kilo. Zelfs de grote netten zijn soms niet groot genoeg. Het komt voor dat de dieren met een snelheid van 80 kilometer tegen elkaar botsen en sterven. Ook hebben de jonge vissen de neiging elkaar op te eten.

Volgens de onderzoekers is de kweektechniek nog niet zover gevorderd dat tonijn op grote schaal is te kweken. Het team werkt nu aan het ontrafelen van het DNA-profiel van de vis om de kweek te verfijnen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ABC News Australia, QS News, Washington Post, The Guardian | Foto: Nick Slager, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij