Lokale groenten uit een zeecontainer

zeecontainer landbouw

15-04-2015 10:47 | Door: Willemien Groot

Groenten en fruit uit een zeecontainer. Volgens de Amerikaanse start-ups Freight Farms en CropBox is dit een oplossing voor stadslandbouw. 

Freigth Farms en CropBox bouwen zeecontainers om tot kleinschalige boerderijen met hydrocultuur. De container van 12 bij 2,5 meter is uitgerust met een klimaatbeheersingssysteem. De bewatering, verlichting met LED-lampen en bemesting is volledig geautomatiseerd.

Sensoren bewaken de groei van de landbouwproducten. Via een app is de verzorging van de gewassen bij te sturen. De verbouw bespaart 90 procent op het waterverbruik vergeleken met traditionele teeltmethoden, en 80 procent minder meststoffen.

Freight Farms verbouwt in vier containers onder meer boerenkool, kruiden en smaakmakers. De opbrengst wordt verkocht aan de groothandel en restaurants. De containerlandbouw levert ongeveer evenveel op als 1,6 hectare landbouwgrond. Volgens de initiatiefnemers is met het systeem ieder gewas te telen. Zo verkocht CropBox een exemplaar aan een restaurant dat zelf kruiden wilde verbouwen.

Transportkosten

De boerderijcontainer is voldoende schaalbaar voor stadsboeren, zegt Freight Farms in het interview met de wesite Here and Now. De binnenteelt is effectiever dan verbouw in de buitenlucht of in kassen. Het biedt bovendien een oplossing voor steden met weinig ruimte voor stadslandbouw. 

De indoor-boerderij draait het hele jaar door. Freigth Farms en CropBox verwachten dat met hydrocultuur ook koude of afgelegen streken zelf hun verse producten kunnen telen. Die zouden minder afhankelijk zijn van de aanvoer van elders. Afnemers besparen op de transportkosten en CO2-uitstoot.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Here and Now, Forbes, Gizmag | Foto: Luke Price, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij