Bio-regenjas voorkomt mislukte kersenoogst

Kersen

20-04-2015 11:01 | Door: Jerom van Gemert

Het barsten van kersen is een groot probleem voor kersenboeren. 27 procent van de oogst kan er door verloren gaan. Onderzoekers ontwikkelde een biofilm in sprayvorm die het barsten voorkomt.

Wetenschappers aan de Oregon State University maakte de regenjas voor kersen. Het product, SureSeal, bestaat uit een mix van natuurlijke chemicaliën. De hoofdbestandsdelen zijn cellulose, palmoliewax en calcium. Het product is getest in de staat Oregon en in Noorwegen.   

Na het sprayen op de kersenbomen blijven er kleine druppels van de biofilm achter op de vruchten en bladeren. De druppels voegen zich samen en vormen een laagje van 0,01 mm dik. Het laagje is elastisch, waterafstotend en eetbaar.

Het biofilm kan 50 procent van de kersen behoeden van barsten. Volgens de wetenschappers is het niet meer economisch rendabel om te oogsten als 25 procent van de kersen zijn gebarsten. Met de nieuwe spray wordt dit risico enorm teruggebracht. Boeren moeten hun bomen 2 keer per jaar besproeien. 

Barsten

Kersen en pruimen barsten vaak als het na een droge periode weer gaat regenen. De boom neemt dan een grote hoeveelheid water op, waardoor de vrucht te snel groeit en uit zijn jasje scheurt. De vruchten kunnen ook water opnemen door de schil en als gevolg daarvan barsten. Gebarsten vruchten zijn niet meer te eten. 

In Oregon is afgelopen jaar voor $78 mln door kwekers aan kersen verkocht. SureSeal wordt geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Cultiva. Het bedrijf verwacht komend jaar 110.000 liter te verkopen in de VS.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: Oregon State University, Fruit Pluktuin | Foto: Ville Oksanen via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij