Baanbrekend weermodel helpt hongersnood voorkomen

Afrika regen

21-04-2015 07:10 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschapper Niko Wanders heeft een computermodel ontwikkeld dat droogte in Afrika een half jaar vooruit kan voorspellen.

Met het model van de promovendus Nico Wanders, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, kunnen Afrikaanse boeren tot een half jaar vooruit plannen. Zo valt van te voren kiezen welk gewas het beste is om te zaaien. Huidige modellen voorspellen het weer niet meer dan 10 dagen vooruit.

Het nieuwe model gebruikt bestaande meetgegevens en combineert deze met satellietgegevens over bodemgesteldheid, grondwaterstand en zeewatertemperaturen. Een lage zeewatertemperatuur zorgt bijvoorbeeld voor minder verdamping, en daarmee voor minder neerslag.

Volgens Wanders is het mogelijk om droogte te berekenen tot op een vierkante kilometer in Afrika. Het continent heeft stabiele weerpatronen. Er is wel een supercomputer voor nodig. Binnen 2 jaar komt er een website waar Afrikaanse boeren de weersvoorspellingen kunnen opzoeken. Met de juiste gewaskeuze is zo hongersnood te voorkomen. 

De promovendus aan de Universiteit van Utrecht heeft een Rubicon-toelage van het NWO ontvangen om zijn model verder uit te werken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Technisch Weekblad, Universiteit van Utrecht | Foto: Wajahat Mahmood via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij