Wageningen UR lanceert portal voor duurzame zeevis

Visserij Bangladesh

21-04-2015 14:21 | Door: Willemien Groot

Vishandelaren hebben een nieuwe tool tot hun beschikking om de duurzame herkomst van zeevis te controleren. Het online Seafood Trade Intelligence Portal geeft inzicht in de hele keten.

De STIP portal is een initiatief van de Wageningen UR, de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en enkele grote visverwerkingsbedrijven. STIP is een zoekmachine die de duurzame inkoop en verkoop van gekweekte zeevis tot elkaar moet brengen. Het doel ervan is dat een handelaar sneller een verkoper vindt die voldoet aan de eigen specifieke eisen. De tool is gepresenteerd op de Seafood Expo Global in Brussel.

Commercieel gekweekte zeevis uit aquacultuur is de snelstgroeiende sector in de voedingsindustrie. Consumenten eten steeds meer vis, terwijl de sector grote moeite heeft de vraag bij te houden. 

Keteninformatie

STIP geeft alle partijen inzage in de hele toeleveringsketen van de gekweekte zeevis. De focus ligt op toeleveranciers uit Zuid-Amerika en Azië. De profielen geven onder meer inzage in de soorten vis die een bedrijf verkoopt, de herkomst ervan, de voedselveiligheid en duurzaamheidscertificaten.

Het net gelanceerde platform biedt nu informatie over 35 visverwerkingsbedrijven uit Bangladesh en 15 uit Myanmar. De informatie is afkomstig van de visexportorganisaties in die landen. Later dit jaar wordt de portal uitgebreid met bedrijven uit onder meer Peru en Vietnam. In 2016 volgt een database van van visinkopers. Die informatie moet leveranciers helpen meer op maat te leveren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wageningen Universiteit | Foto: Saad Faruque via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij