Profiteert katoenindustrie van ontrafeling genetische code?

Genetische code Amerikaans katoen

21-04-2015 15:21 | Door: Willemien Groot

Een team van Amerikaanse en Chinese wetenschappers heeft de genetische code van Amerikaanse katoen ontcijferd. De ontdekking zet de deur open naar betere en sterkere katoen.

De ontrafeling van de genetische code is een belangrijke doorbraak. Die kennis maakt het mogelijk betere en sterkere katoenplanten te ontwikkelen door middel van veredeling. Wetenschappers kunnen de planten op natuurlijke wijze selecteren voor de teelt op droge of zilte grond, of beter bestand maken tegen plaagdieren en ziekten. De afgelopen jaren kreeg de Amerikaanse katoen die nieuwe eigenschappen met genetische modificatie, bijvoorbeeld om het gewas te beschermen tegen insecten.

Volgens de wetenschappers maakt de ontrafeling van de genetische code het mogelijk om hoogwaardige lijnen te ontwikkeling. Veredeling kan leiden tot een hogere productie, en langere en sterkere vezels. Het zou zelfs mogelijk zijn de Amerikaanse katoen op te waarderen tot de hoge kwaliteit van de kostbare Egyptische katoen. De ontdekking is bekend gemaakt in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology.

Economische waarde

Amerikaanse of Upland katoen is wereldwijd de meest gebruikte katoensoort. Meer dan 90 procent van alle geteelde katoen is Upland, en het gewas vertegenwoordigt een waarde van meer dan $ 500 mrd. China is de grootste producent van Upland katoen ter wereld. Behalve katoen voor de kledingindustrie, levert de plant ook zaden en oliën voor voedingsmiddelen, veevoer en organische meststoffen. 

Het onderzoeksteam heeft extra geld gekregen om de genetische code verder te perfectioneren. Dat moet leiden tot een Gouden Standaard die voor de hele industrie bruikbaar is.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nature Biotechnology | Foto: Jay Phagan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij