WaterPulse bespaart telers tot 70 procent waterverbruik

Kwekerijen efficiënt waterverbruik

28-04-2015 15:16 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse bedrijf WaterPulse heeft een irrigatiemat ontwikkeld die tot 70 procent water bespaart. Het systeem is bedoeld voor kassen, kwekerijen en tuincentra.

De watermat levert door de capillaire werking precies voldoende water en voedingsstoffen aan planten en gewassen. De mat bestaat uit drie lagen. De onderste zuigt het water op en neemt onderweg de voedingsstoffen uit de middelste laag mee. De deklaag levert vervolgens de juiste hoeveelheid water en mest. 

Volgens WaterPulse verbruikt een gemiddeld bedrijf tot 70 procent minder water. Door de afgemeten hoeveelheid water komt ook wortelrot nauwelijks nog voor. In kassen, kwekerijen en tuincentra in de VS gaat zo'n 30 procent van de planten verloren doordat planten te veel of juist te weinig water krijgen. 

De afgemeten dosering van voedingsstoffen vermindert ook de uitspoeling van kunstmest fors. De kwaliteit van de sierteelt is bovendien beter, claimt het bedrijf. De investering in de irrigatiematten is gemiddeld in een jaar terugverdiend. Het is voor het eerst dat de irrigatiemat op commerciële schaal toepasbaar is voor horticultuur.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: WaterPulse, Environmental Leader | Foto: Matthias Rip, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij