Landbouw als CO2-put door simpele aanpassingen

Landbouw in China

30-04-2015 10:58 | Door: Jerom van Gemert

Biologische landbouw kan de landbouw veranderen in een natuurlijke CO-afvanginstallatie. Chinese onderzoekers berekenden de CO2-uitstoot en de oogstopbrengst van biologische landbouw en gewone landbouwbedrijven.

Het onderzoek is uitgevoerd door de University of the Chinese Academy of Sciences. Op een proefboerderij is gekeken naar de CO2-uitstoot door het gebruik van natuurlijke meststoffen en restproducten van de oogst. De boerderij lag in het platteland van China, verbouwde graan en mais, en beschikte over vee.

Door restproducten van de oogst te gebruiken als veevoer en koeienmest als meststof, bleek de boerderij CO2 af te vangen. Bovendien verbeterde de bodemkwaliteit en steeg de opbrengst van de oogst. Een mix van koeienmest en chemische kunstmest als meststof gaf de beste resultaten. Uitsluitend gebruik van chemische kunstmest verhoogde de CO2-uitstoot en terwijl de bodemkwaliteit afnam.  

Voor het onderzoek zijn verschillende mengsels van kunstmest en koeienmest getest. De oogstopbrengst en uitstoot van broeikasgassen zijn berekend volgens de Intergovernmental Panel Climate Change Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories 2006.

Restproducten

Landbouw is verantwoordelijk voor 35 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit wordt veroorzaakt door energiegebruik, productie van kunstmest en pesticides, vee, verwijderen van bossen en bodemverslechtering.

Echter, één van de grootste vervuilende factoren is het verbranden van restproducten van de oogst. Dit gebeurt vooral in ontwikkelingslanden. China produceert 630 miljoen ton restproducten per jaar. Bijna 80 procent hiervan wordt weggegooid of verbrand.

De onderzoekers raden overheden aan om voorlichting te geven aan boeren over de simpele aanpassingen waardoor boerderijen veel milieuvriendelijker kunnen zijn. In China is al een grootschalig verbod op pesticide en kunstmest aangekondigd.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Eurekalert, Science Bulletin | Foto: Connie Ma via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij