Vissersboten besparen brandstof met slimme strategie

Vissersboot

01-05-2015 10:40 | Door: Jerom van Gemert

Gestoil is een systeem dat het brandstofgebruik van een schip weergeeft. Het systeem verzamelt data over het brandstofgebruik, het weer, navigatie en bepaalt hiermee de visstrategie met het minste brandstofgebruik.

Het systeem houdt rekening met verschillende type visboten en visstrategieën. Vissersboten die slepend vissen besparen 25 procent brandstof met het nieuwe systeem. Vissers met ringnetten besparen 10 procent terwijl trawlers 2 procent minder brandstof verbruiken.

Door het brandstofgebruik te analyseren tijdens verschillende werkzaamheden is het mogelijk om te bepalen waar winst te behalen is in het energieverbruik. Technische of operationele verbeteringen zorgen voor een lager brandstofgebruik.

Gestoil is ontwikkeld door het Spaanse technologiecentrum AZTI. Volgens het AZTI helpt het systeem vissersboten om kosten te besparen en om milieuvervuiling tegen te gaan. Het systeem kan worden toegepast in alle segmenten van de vissersvloot.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Community Research and Development Information Service, AZTI, Phys | Foto: James Brooks via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij