01-05-2015 11:42 | Door: Willemien Groot

Het aandeel MSC-gecertificeerde wilde vis en zeevruchten is toegenomen tot 8,8 miljoen ton per jaar. Door de grote vraag dreigt wel een verwatering van het keurmerk.

Ongeveer 10 procent van de totale hoeveelheid wildvangst is afkomstig uit duurzaam beheerde visgronden. Volgens de Marine Stewardship Council zijn wereldwijd 255 visserijbedrijven gecertificeerd en hebben nog eens 100 bedrijven een aanvraag ingediend. De organisatie verwacht dat het aandeel gecertificeerde vis en zeevruchten in 2017 is toegenomen tot 12 procent.

Volgens de certificeringsorganisatie voor duurzaam wildvangstvisserij is het succes van MSC onder meer te danken aan de industrie en het bedrijfsleven. Ondernemingen als visverwerker Iglo Group, het Nederlandse Anova Seafood en de Britse supermarktketen Sainsbury's, behoren volgens CEO Rupert Howes van MSC tot de koplopers in de sector.

Verwatering

Wereldwijd is de vraag naar gecertificeerde vis inmiddels groter dan het aanbod. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit en de University of California, Davis, blijkt dat projecten in ontwikkelingslanden die zijn opgezet om van die nieuwe markten te profiteren, moeizaam van de grond komen.

In een gezamenlijke studie, gepubliceerd in Science Magazine, waarschuwen de onderzoekers voor verwatering van het keurmerk. Vooruitlopend op aangepast visserijbeleid krijgen bedrijven vaak al een certificering. Er is weinig onafhankelijke controle op de werkelijke verduurzaming, schrijft het team. Twee derde van die wildvangst belandt als gecertificeerd product in de winkel, terwijl het management niet op orde is. 

Om het keurmerk zijn waarde te laten behouden, zouden visbedrijven alleen onder voorbehoud toegang moeten krijgen tot het MSC-label. Als blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, kan het certificaat weer worden ingetrokken.

Groei

Wilde vis en zeevruchten met een MSC-keurmerk zijn in inmiddels in meer dan honderd landen verkrijgbaar. De afgelopen twee jaar hebben gecertificeerde kreeft, tonijn en pelagische vissoorten als haring, makreel en sardientjes de grootste groei doorgemaakt.

Bron: MSC, MercoPress, Wageningen Universiteit | Foto: Piano Piano, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)