Aandeel MCS-gecertificeerde vis stijgt naar 8,8 miljoen ton

Haring met uitjes

01-05-2015 11:42 | Door: Willemien Groot

Het aandeel MSC-gecertificeerde wilde vis en zeevruchten is toegenomen tot 8,8 miljoen ton per jaar. Door de grote vraag dreigt wel een verwatering van het keurmerk.

Ongeveer 10 procent van de totale hoeveelheid wildvangst is afkomstig uit duurzaam beheerde visgronden. Volgens de Marine Stewardship Council zijn wereldwijd 255 visserijbedrijven gecertificeerd en hebben nog eens 100 bedrijven een aanvraag ingediend. De organisatie verwacht dat het aandeel gecertificeerde vis en zeevruchten in 2017 is toegenomen tot 12 procent.

Volgens de certificeringsorganisatie voor duurzaam wildvangstvisserij is het succes van MSC onder meer te danken aan de industrie en het bedrijfsleven. Ondernemingen als visverwerker Iglo Group, het Nederlandse Anova Seafood en de Britse supermarktketen Sainsbury's, behoren volgens CEO Rupert Howes van MSC tot de koplopers in de sector.

Verwatering

Wereldwijd is de vraag naar gecertificeerde vis inmiddels groter dan het aanbod. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit en de University of California, Davis, blijkt dat projecten in ontwikkelingslanden die zijn opgezet om van die nieuwe markten te profiteren, moeizaam van de grond komen.

In een gezamenlijke studie, gepubliceerd in Science Magazine, waarschuwen de onderzoekers voor verwatering van het keurmerk. Vooruitlopend op aangepast visserijbeleid krijgen bedrijven vaak al een certificering. Er is weinig onafhankelijke controle op de werkelijke verduurzaming, schrijft het team. Twee derde van die wildvangst belandt als gecertificeerd product in de winkel, terwijl het management niet op orde is. 

Om het keurmerk zijn waarde te laten behouden, zouden visbedrijven alleen onder voorbehoud toegang moeten krijgen tot het MSC-label. Als blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, kan het certificaat weer worden ingetrokken.

Groei

Wilde vis en zeevruchten met een MSC-keurmerk zijn in inmiddels in meer dan honderd landen verkrijgbaar. De afgelopen twee jaar hebben gecertificeerde kreeft, tonijn en pelagische vissoorten als haring, makreel en sardientjes de grootste groei doorgemaakt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MSC, MercoPress, Wageningen Universiteit | Foto: Piano Piano, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij