Voedsel en biobrandstof van hetzelfde land

pompoenveld

11-05-2015 10:51 | Door: Jerom van Gemert

Gewassen die dienen als biobrandstof concurreren voor land met voedselgewassen. Dat is niet nodig met een double-cropping-systeem. Amerikaanse onderzoekers testten dit systeem met pompoen en rogge.

Er zijn innovatieve oplossingen nodig om meer biobrandstof te produceren zonder dat het ten koste gaat van bossen of landbouwgrond. Daarom doen wetenschappers van de University of Illinois onderzoek naar double-cropping, waarbij ze beide typen gewassen op dezelfde grond verbouwen.

Double-cropping houdt in dat één gewas groeit in de winter en geoogst wordt in de lente. Het andere gewas groeit in de zomer en is geschikt voor oogst in de herfst. Er is nog nooit onderzoek gedaan naar dit systeem met voedselgewassen in combinatie met biobrandstofgewassen.

Pompoen en rogge

De onderzoekers kozen de twee gewassen pompoen en rogge. De oogstopbrengst van pompoen was vergelijkbaar met een normaal oogstsysteem. Hoewel rogge geen optimaal gewas is voor biobrandstof, bracht het 1321 liter ethanol op per 4000 vierkante meter. Ook steeg de verkoopwaarde van de pompoen.

Meer onderzoek is nodig om het double-cropping-systeem te optimaliseren. De onderzoekers gaan kijken welke gewassen het meest geschikt zijn. Volgens de wetenschappers heeft het systeem potentie. Het kan een bijdrage leveren aan biobrandstofproductie zonder te concurreren met voedselproductie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: University of Illinois, Eurekalert | Foto: liz west via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij