Soja krijgt nieuwe handige eigenschappen

sojabonen

13-05-2015 15:19 | Door: Jerom van Gemert

Na jarenlang onderzoek is het kruisen van soja met Glycine tomentella gelukt. De nieuwe lijnen soja hebben eigenschappen gekregen als resistentie tegen schimmels, rondworm en andere ziektes.

Soja is een van de meest verbouwde gewassen ter wereld. Alleen al in de Verenigde Staten gaat jaarlijks $ 4 mrd om in de sojahandel. De huidige sojaplanten zijn vatbaar voor meerdere ziektes die de oogst bedreigen. De nieuwe lijnen soja zijn resistent tegen veel voorkomende ziekten. Daardoor zijn minder pesticiden nodig.

De nieuwe lijnen komen voort uit een kruising tussen soja en de wilde plant Glycine tomentella. Een sterke klimplant die veel voorkomt in Australië en verwant aan de sojaplant. Het gewas bevat veel verschillende genen waardoor het resistent is tegen meerdere ziektes. Daarnaast kan de klimplant droogte en zout goed verdragen. Vanwege deze eigenschappen proberen wetenschappers al lange tijd tomentella te kruisen met soja.

Onvruchtbaar

Sinds 1983 is er gewerkt aan het kruisen van sojaplanten met wilde planten uit de Glycine-familie. Het kruisen bleef onsuccesvol. De experimenten brachten alleen onvruchtbare planten voort.

Wetenschappers aan de University of Illinois bedachten een hormoonbehandeling, waardoor de kruising toch zaden produceerde. Door deze zaden weer terug te kruisen met de zaden van de oorspronkelijke sojaplant, ontstonden meerdere nieuwe lijnen. Die lijnen zijn voorzien van de wenselijke eigenschappen van tomentella, en kunnen zich voortplanten.

Door de nieuwe hormoonbehandeling kunnen ook andere planten uit de Glycine-familie worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe plantenlijnen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Phys, University of Illinois | Foto: shraddha chaudhari via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij