Vissers verdienen meer in gereguleerde visgebieden

weekdieren

19-05-2015 13:37 | Door: Jerom van Gemert

Visgebieden die streng gereguleerd zijn, leveren vissers financieel meer op. Onderzoek toont aan dat vissers in deze gebieden 50 procent meer verdienen.

Wetenschappers van de ARC Centre of Excellence for Environmental Decisions (CEED) hebben onderzocht hoe het streng reguleren van visgebieden de inkomens van lokale vissers beïnvloedt. Het onderzoek is gedaan in Chili. Hier zijn visgebieden gereguleerd volgens het programma Territorial User Rights for Fisheries (TURF).

Uit het onderzoek blijkt dat vissers meer geld verdienen in TURF-gebieden dan in open visgebieden. Voor iedere dollar die de vissers moeten betalen voor handhaving, krijgen ze $ 4 tot $ 9 terug. Dat komt doordat de vispopulatie veel groter is in TURF-gebieden, waardoor de vissen zich beter kunnen voortplanten. Een gezondere populatie leidt tot een betere vangst.  

TURF

TURF houdt in dat vissers in bepaalde kustgebieden mogen vissen onder bepaalde voorwaarden. Er is een vislimiet en vissers moeten de vispopulaties in de gaten houden. Ook moeten ze de kosten betalen die worden gemaakt om het gebied te monitoren en illegale vissers weg te houden.

In ongereguleerde visgebieden vist iedere visser zoveel mogelijk, waardoor de vispopulatie wordt uitgeput. Volgens de wetenschappers zijn gereguleerde visgebieden dus een win-win, voor de vissen en de vissers.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Phys, CEED | Foto: Alexander Baxevanis via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij