Amsterdamse Zuidas kweekt eigen oesterzwammen

Oesterzwammen op de Zuidas

19-05-2015 14:54 | Door: Willemien Groot

In een oude zeecontainer op de Amsterdamse Zuidas komt een kwekerij voor oesterzwammen. De paddestoelen staan op een bedje van koffieafval dat de kantoren zelf aanleveren.

Containing Mushrooms is een project van Marleen Sijpestein, die daarvoor een crowdfundingcampagne opzette. Nadat de helft van het bedrag binnen was, doneerde de Green Business Club Zuidas het resterende bedrag. Dat schrijft de Green Business Club op zijn website. Daarnaast krijgt Sijpestein ondersteuning van de gemeente Amsterdam.

De container staat inmiddels op zijn plek op de Boeletuin. Volgens Containing Mushroom een natuurlijke plek op de Zuidas. In het groengebied ligt ook een moestuincomplex voor omwonenden. Koffieafval dat meerdere keren is gebruikt voor de zwammenteelt, krijgt een herbestemming als meststof voor de volkstuintjes.

Stadszwammen

Sijpestein is inmiddels begonnen met de inrichting van de zeecontainer. Ze haalt het koffieafval zelf op bij bedrijven die zich daarvoor aanmelden. De gekweekte oesterzwammen verkoopt ze aan restaurants in het Amsterdamse zakencentrum.

De Zuidas heeft niet de primeur voor oesterzwammen uit koffieafval. De Rotterdamse start-up RotterZwam teelt oesterzwammen op lokaal ingezameld koffieafval in de kelders van het failliete zwemparadijs Tropicana. Het bedrijf verkoopt de oogst aan verschillende Rotterdamse horecazaken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Containing Mushrooms, Green Business Club Zuidas, RotterZwam | Foto: Rob Stoeltje, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij