Akkerbouwers weer bereid tot investeren in zon

Boerenbedrijf Nederland

20-05-2015 16:01 | Door: Willemien Groot

Bijna een op de vijf akkerbouwers heeft zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf geïnstalleerd. Bij vollegrondgroentetelers is het enthousiasme met 16,1 procent iets kleiner.

Akkerbouwers en telers hebben voor 2015 weer meer plannen voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Over 2014 was nog sprake van een dalende belangstelling. De hernieuwde interesse is vooral het gevolg van de dalende prijzen van zonnepanelen. Dit jaar verwacht bijna 21 procent van de akkerbouwers en ruim 22 procent van de vollegrondsgroentetelers te investeren in hernieuwbare energiebronnen.

Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner 2015 van onderzoeksbureau AgriDirect. In de eerste vijf maanden van dit jaar ondervroeg het bureau 7.000 akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers met tenminste tien hectare akkerbouwgrond of twee hectare vollegrondsgroenteteelt over hun investeringsplannen.

Zonnepanelen

Bij 22,8 procent van de akkerbouwers is de elektriciteit inmiddels afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Bij de vollegrondsgroentetelers is dat 20,1 procent. Zonnepanelen zijn veruit het populairst. Bij 19,1 procent van de akkerbouwers liggen zonnepanelen op het dak. In 2014 was dit nog 14,9 procent. Bij de vollegrondsgroentetelers was sprake van een stijging van 13,4 procent naar 16,1 procent.

Tot 1 september dit jaar kunnen boerenbedrijven in tien provincies nog gebruik maken van een subsidieregeling om asbestdaken van bedrijfsgebouwen te vervangen voor zonnepanelen. Mogelijk willen agrische bedrijven op de valreep nog gebruik maken van de regeling.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AgriDirect, Rijksoverheid | Foto: Sjors Provoost, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij