Nederland grootste afnemer gecertificeerde soja

Oogst Sojabonen

22-05-2015 09:32 | Door: Willemien Groot

Nederland is wereldwijd de grootste afnemer van gecertificeerde soja. In 2014 is een record hoeveelheid soja met het certificaat van de Round Table for Responsible Soy geproduceerd.

Gecertificeerde leveranciers leverden in 2014 ruim 1,4 miljoen ton met het RTSR-label. Dat is bijna de helft meer dan het jaar ervoor, en een nieuw record. Daarvan is 1,3 miljoen ton verhandeld. Dat heeft de Roundtable bekend gemaakt op de jaarvergadering. 

Volgens de certificeringsorganisatie is de aandacht voor duurzaam gecertificeerde soja het afgelopen jaar fors toegenomen. Brazilië blijft de belangrijkste sojaproducent, met 840.000 ton in 2014. Dat is 62 procent van de totale hoeveelheid. De grootste afnemers zijn Nederland met 624.000 ton, en de Scandinavische landen.

Diervoeders

De duurzame soja komt vooral in de Europese Unie terecht. De Unie importeerde vorig jaar ongeveer een miljoen ton. De sojaproducten komen grotendeels in de landbouwketen terecht als diervoeder. Volgens een recente studie van het World Wildlife Fund (WWF) at de gemiddelde European in 2014 zo'n 61 kilo soja, waarvan 57 kilo in de vorm van landbouwproducten als kip, eieren, vlees, vis en kaas.

Voor het eerst in het bestaan van de Roundtable zijn sojaproducten uit Canada en China gecertificeerd. Vooral in China neemt de belangstelling toe. Het land importeerde meer gecerticificeere soja dan voorgaande jaren. Ook India laat een groei zien.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RTSR | Foto: United Soybean Board, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij