22-05-2015 19:12 | Door: Thijs ten Brinck

Als het weer meezit, varen de boeren Stichting Noordzeeboerderij begin juni uit om de eerste zeewieroogst binnen te halen.

De Stichting Noordzeeboerderij installeerde in november vorige jaar een testveld voor de kweek van zeewier. De boerderij ligt tien kilometer uit de kust bij Texel en is nu klaar voor de eerste oogst.

zeewier

“Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve glastuinbouw”, zegt Marcel Schuttelaar, voorzitter van de stichting. “Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap.”

Zeewierproductie sluit volgens Schuttelaar naadloos aan bij de huidige producten van de Nederlandse maritieme sector en agrofood. “Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten.”

De eerste oogst is deels bestemd voor onderzoek. In de toekomst kan het in Nederlandse wateren geproduceerde zeewier gebruikt worden in salades, sushi en andere voedingsmiddelen. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld in tandpasta's en cosmetische producten. Ook daarin is soms zeewier verwerkt.

Integratie

Naast het directe gebruik van het zeewier, heeft de zeeboerderij volgens de stichting ook indirecte voordelen. Zeewier zuivert het water en geeft beschutting aan ander zeeleven. 

Stichting Noordzeeboerderij voorziet voordelen in de combinatie van zeewierteelt met de kweek van vis en schelpdieren. De zeewiervelden zijn in de toekomst mogelijk te installeren tussen de turbines van offshore windparken. Zeewier levert ook biomassa voor energieproductie.

Bron: Stichting Noordzeeboerderij | Foto: Stichting Noordzeeboerderij