Hoe de Schotse zalmkweek meer opbrengt door lipvissen

Lipvis

27-05-2015 18:11 | Door: Jerom van Gemert

Een onderzoeksproject van £ 4 mln gaat de lipvis onderzoeken om de productie van de Schotse zalmindustrie verhogen en het gebruik van chemicaliën en medicijnen te verminderen.

Het Institute of Aquaculture van de University of Stirling ontdekte de potentie van de lipvis als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen zeeluis, en doet al enkele jaren onderzoek naar de vis. Volgens het SAIC kan de lipvis de zalmproductie verhogen met 210.000 ton voor 2020. Dat is een stijging van 30 procent vergeleken met 2014. De winkelwaarde van de Schotse zalmexport is per jaar £ 400 mln.

Het onderzoeksproject, gefinancierd door het Scottish Aquaculture Innovation Centre (SAIC), gaat lipviskwekerijen opzetten en onderzoeken hoe de vis het beste gekweekt kan worden. Uit eerder onderzoek bleek dat de zalm en de lipvis prima samen kunnen leven.

Zeeluis en lipvis

De zalmindustrie heeft last van zeeluizen. Dat zijn kleine parasitaire schaaldieren die op zalmen leven. Ze beschadigen de huid, belemmeren groei en verspreiden ziektes. In Schotland besteed de zalmindustrie meer dan £ 30 mln per jaar aan medicijnen en chemicaliën om de schade door zeeluizen te beperken.

Het project onderzoekt de gevlekte lipvis. De vis eet zeeluizen die op andere vissen zitten. Het is een vis met een bijzondere levenscyclus. Alle gevlekte lipvissen worden geboren als vrouwtje. Enkele daarvan veranderen na 4 tot 14 jaar in een mannetje.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: The Conversation, Stirling University, Herald Scotland | Foto: Bernard DUPONT via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

    

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij