Zet courgettepesto de deur open naar upcycling overschot?

31-05-2015 09:16 | Door: Willemien Groot

Landbouwoverschotten met een korte houdbaarheid als komkommer en courgette zijn direct te verwerken tot verse soepen. Een business case voor houdbare producten ontbreekt nog.

Dat blijkt uit onderzoek van het BioForum Vlaanderen, de organisatie voor biologische landbouw. BioForum deed onderzoek naar het upcyclen van landbouwoverschotten tot nieuwe, rendabele producten.

Toegevoegde waarde

Bij de 300 ondervraagde bioboeren bleek de courgetteteelt het grootste overschot op te leveren. De groente had vaak onverkoopbare afmetingen en vormen. In het hoogseizoen bleek het aanbod zo hoog dat de oogst onvoldoende opleverde.

De organisatie zocht naar een product met toegevoegde waarde en kwam uit bij pesto van courgette. De productie is betrekkelijk eenvoudig, maar er bestaan nog geen methoden om het product een lange houdbaarheid mee te geven. Tijdens het experiment is het niet gelukt daarvoor een oplossing te vinden. Ook bleek het niet haalbaar om het overschot kostenefficiënt bij een verwerker te krijgen.

Goede basis

Ondanks het ontbreken van een business case is het experiment volgens BioForum Vlaanderen niet mislukt. De organisatie zegt meer inzicht te hebben in de verschillende stappen die een nieuw product doormaakt. BioForum wil onderzoeken of partners in de keten enthousiast zijn te maken voor upcycling van oogstrestanten.

Korthoudbare oogstrestanten worden nu veelal verwerkt tot biobrandstof of veevoeder. Omzetting in nieuwe marktproducten levert meer geld op. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BioForum, Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw | Foto: Tom Anderson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij