Hoe duurzame desinfectie de bloembollensector kan veranderen

Bloembollen

03-06-2015 09:28 | Door: Jerom van Gemert

Nederlandse bloembollenkwekers zijn een proef begonnen met een nieuw, duurzamer desinfectiemiddel. Nontox kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de sector verminderen.

Door de goede ervaringen van lelietelers met Nontox is de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) een onderzoek gestart naar de eventuele neveneffecten. Zo zou het middel onder de schubben van de bollen kunnen kruipen, meldt de regionale omroep rtvdrenthe. In het onderzoek worden bloembollen ontsmet met het middel om bacteriën en schimmels te bestrijden. Daarma moeten eventuele bijeffecten aan het licht komen.

Nontox is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Watter. Het middel bestaat uit twee ingrediënten: water en zout. Via elektrolyse worden die omgezet in Nontox. Het middel bevat actieve chloridebestandsdelen en andere moleculen. Volgens Watter is het middel ook geschikt voor het desinfecteren van groenten en fruit en zelf medische appratuur.

Het desinfectiemiddel is biologisch afbreekbaar en productie kan ter plaatse plaatsvinden. Hierdoor heeft een bollenkweker geen aanvullende transportkosten en ook de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is minimaal. De productiemachine heeft alleen een aansluiting nodig op water en elektriciteit.

De eventuele overstap van Nederlandse bollentelers naar een duurzamer bestrijdingsmiddel kan een grote impact hebben. Nederland is de grootste bollenteler ter wereld met een exportwaarde van € 600 mln. Ongeveer 60 procent van alle bloembollen komt uit Nederland.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: iBulb, Watter, rtvdrenthe | Foto: Pixel Addict via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij