Uitbreiden van beschermde oceaangebieden levert $ 920 mrd op

Koraal

04-06-2015 18:17 | Door: Jerom van Gemert

Het uitbreiden van beschermde oceaangebieden kan ruim $ 920 mrd opleveren voor de economie en 180.000 banen creëren voor 2050. Dit blijkt uit een studie van de VU en het World Wildlife Fund.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van het World Wildlife Fund (WWF). Onderzoekers schatten dat de komende 35 jaar tussen de $ 490 mrd en $ 920 mrd kan worden verdiend met de bescherming van de oceanen. Dit is veel, maar de totale economische waarde van de oceanen bedraagt zo’n $ 24.000 mrd.

Beschermde gebieden trekken toerisme aan. Dat levert meer werk op en stimuleert de handel. Dit blijkt in de praktijk voor beschermde gebieden, zoals de koraaldriehoek in Zuidoost-Azië. Daarnaast nemen de visbestanden en biodiversiteit toe, en worden vissen groter. Eerder onderzoek toonde al aan dat vissers meer geld verdienen in gereguleerde visgebieden.

Het WWF zet zich in voor de bescherming van 10 procent van de oceanen. De organisatie hoopt dit voor 2020 te bereiken en wil dit voor 2030 vergroten naar 30 procent. Nu is slechts 4 procent van oceanen beschermd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Phys, Business Insider | Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij