04-06-2015 18:47 | Door: Willemien Groot

De biologische veeteelt gebruikt bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie nog onvoldoende. Certificering, scheiding aan de bron en onbekendheid in de keten zijn de belangrijkste knelpunten.

Dat blijkt uit een onderzoek van BioForum Vlaanderen. Bijproducten van biologische herkomst, afkomstig van bierbrouwerijen, melk- en suikerproducenten en de aardappelindustrie zijn prima geschikt als veevoer. Net als onverkochte biologische landbouwproducten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen.

In de praktijk blijkt dat die reststromen op de markt belanden als gewoon voer. Terwijl de biologische veeteelt grote behoefte heeft aan voer van gecertificeerde herkomst. De prijzen zijn hoog en het aanbod is beperkt. Veehouders vangen de tekorten aan eiwitrijk voer deels op met geïmporteerde gecertificeerde soja.

Meer informatie

Volgens BioForum Vlaanderen zijn de oorzaken heel divers. Aanbieders van biologische reststromen kennen de afnemers niet. Biologische en niet-biologische bijproducten belanden samen in opslagloodsen, waardoor scheiding vrijwel onmogelijk is. En soms is het aanbod zo laag dat transport naar een biologische veehouderij onrendabel is.

Uit een enquête onder vertegenwoordigers van de verschillende partijen blijkt dat de veehouders grote behoefte hebben aan extra stromen eiwitrijke restproducten. Ze willen meedenken over verbreding van het aanbod. Veevoederbedrijven blijken echter nauwelijks geïnteresseerd in de vermarkting van bijproducten.

Natte reststromen passen niet in het huidige productieproces. De verwerkers hebben vooral last van een versnipperd aanbod met lage volumes. Ook de scheiding van biologische en andere bijproducten blijft lastig. De verwerkers zijn wel bereid inspanningen te doen, op voorwaarde dat die niet leiden tot hogere kosten.

Online platform

Volgens BioForum Vlaanderen is het probleem van vraag en aanbod op te lossen met een online platform voor reststromen. De partijen in de keten zouden elkaar daardoor gemakkelijker kunnen vinden. Verwerkers van bijproducten en veevoederfabrikanten zouden meer inzicht moeten krijgen over de financiële voordelen en de mogelijkheden voor aanvullende inkomsten. 

Bron: BioForum Vlaanderen | Foto: US Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)