Nederlanders bouwen zelfrijdende waterstoftractor

Landbouw zelfrijdende tractor

09-06-2015 12:29 | Door: Willemien Groot

Twee Nederlandse bedrijven gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een zelfrijdende tractor op waterstof.

Technisch dienstverlener ICT Automatisering en de start-up Farmertronics uit Deurne hebben dat bekend gemaakt. Beide bedrijven gaan samenwerken bij de ontwikkeling van het besturingssysteem voor de tractor. Het voertuig krijgt bovendien een motor die geschikt is voor waterstof, afkomstig uit elektriciteit van wind- en zonne-installaties.

De start-up Farmertronics hoopt onder meer financiering te krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de bouw van een prototype, meldt het Financieele Dagblad.

De zelfrijdende tractor doet langzaam maar zeker zijn intrede in de landbouw. Tractoren en landbouwmachines konden deels al zelfstandig planten, bemesten en spuiten. Maar er was altijd een bestuurder nodig voor de lastige stukken, zoals bochten. De zelfrijdende tractor werkt met behulp van sensoren en GPS geheel zonder bestuurder. Op de wereldtentoonstelling in Milaan rijden op dak van het paviljoen van New Holland Agriculture twee autonome tractoren op biobrandtstof.

De Nederlandse Dutch Power Company bouwt zelfrijdende tractors en heeft daarvoor ook al een buitenlandse markt aangeboord. Volgens de onderneming leveren de kleinere tractoren minder schade op aan de gewassen en de bodem. Doordat er geen personeel aan te pas komt, is de kleinere machine toch rendabel, zei oprichter Peter Mouthaan eerder in een interview met het Algemeen Dagblad.

De zelfrijdende tractor op waterstof zou in 2018 al op de markt kunnen komen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: FD, AD | Foto: Richard Allaway, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij