Cornwall begint campagne voor lokale vis

Visserij Cornwall

10-06-2015 07:45 | Door: Willemien Groot

In het graafschap Cornwall is het na lokale groenten ook tijd voor lokaal gevangen vis. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de eigen vissers.

Koks en milieubeschermers in de zuidwestelijke regio van Groot-Brittannië doen een beroep op de avontuurlijke instelling van viseters. Volgens de initiatiefnemers van de Good Seafood Guide heeft de zee meer te bieden dan tonijn en garnalen. Die populaire producten moeten worden geïmporteerd. Daarnaast legt de garnalenkweek een grote claim op het milieu in Zuidoost Azië.

De Good Seafood Guide laat zien dat vissers voor de kust van Cornwall meer dan 60 verschillende soorten uit zee halen. Britse afnemers voor de sardines, wijting en makreel zijn er nauwelijks. De vangst gaat voor 80 tot 90 procent naar Frankrijk en Spanje. 

Eigen afzetmarkt

Aandacht voor de eigen vis is bovendien goed voor de Britse voedingsmiddelenindustrie, de grootste industrietak in Groot-Brittannië. De vissers hebben een eigen lokale afzetmarkt nodig, zegt Matt Slater van de Cornwall Wildlife Trust in een interview met de Plymouth Herald. De export levert de rederijen veel minder op. 

In Cornwall bestaan inmiddels lokale initiatieven om vissers rechtststreeks te koppelen aan restaurants en consumenten. Het Dreckly Fish collectief, dat uit vier kleinere vissers bestaat, verkoopt rechtstreeks aan de klant. Via Twitter en Facebook krijgen klanten de meest recente updates over de vangst die aan land is gebracht.

De nieuwe Good Seafoood Guide moet een leidraad worden voor visbestanden die niet alleen lokaal zijn, maar ook in goede gezondheid verkeren. De lijst met lokale vissoorten geeft een waardering voor de levensvatbaarheid van de visbestanden. Eerder onderzoek van de Europese Commissie wees al uit dat de visbestanden in het noordelijk deel van de Europese wateren er ieder jaar beter voorstaan.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Plymouth Herald | Foto: Loco Steve, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij