Mexicaanse reders stoppen jacht op blauwvintonijn

blauwvintonijn

17-06-2015 07:42 | Door: Jerom van Gemert

Mexicaanse rederijen stoppen vijf jaar lang met het vissen op Pacifische blauwvintonijn. Het moratorium geldt alleen voor de blauwvintonijn in de Stille Oceaan.

De rederijen zijn alle aangesloten bij de Pacific Alliance for Sustainable Tuna. Het gaat om de bedrijven Grupomar, Herdez Del Fuerte, Pesca Azteca en Proseca. Samen zijn die visbedrijven verantwoordelijk voor 93 procent van de Mexicaanse tonijnvangst. In 2014 lag het quotum voor blauwvintonijn op 5000 ton.

Door de jacht enige tijd te stoppen, hopen de bedrijven dat de tonijn kan herstellen tot een duurzaam visbestand. Eerder onderzoek toonde aan dat het herstel van vispopulaties uiteindelijk winst oplevert voor vissers. Het gaat slecht met de blauwvintonijn in de Pacific. De populatie is zo afgenomen dat de soort met uitsterven wordt bedreigd.

Het Pacific Alliance for Sustainable Tuna hoopt dat andere bedrijven het Mexicaanse voorbeeld volgen en een tijdelijk moratorium afkondigen op de vangst van Pacifische blauwvintonijn.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: PR Newswire, Pacific Alliance for Sustainable Tuna, Sport Fishing | Foto: International Seafood Sustainability Foundation via CC search, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij