Geld en CO2 besparen met precisielandbouw in Nederland

Tulpen

22-06-2015 12:31 | Door: Jerom van Gemert

Het onderzoeksprogramma ‘Op naar Precisielandbouw 2.0’ is gestart. Een samenwerking tussen ruim 20 partners gaat precisielandbouw onderzoeken om de implementatie ervan te versnellen.

Bayer CropScienceWageningen UR en de TU Delft zijn enkele partners van de publiek-private samenwerking 'Op naar Precisielandbouw 2.0', onderdeel van de topsector Agrifood

Precisielandbouw bespaart geld en CO2-uitstoot omdat het minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat komt doordat er per vierkante meter wordt bepaald wat de gewassen nodig hebben, in tegenstelling tot klassieke landbouw waar per veld wordt gekeken. 

De techniek was altijd een beperking voor de implementatie van precisielandbouw, maar door de technologische ontwikkelingen is het al binnen enkele jaren mogelijk volgens recent onderzoek

Technologische vooruitgang

Precisielandbouw is afhankelijk van data over de bodem en gewassen. Sensoren in de grond en satellietbeelden verzamelen deze data en computermodellen verwerken ze vervolgens. 

Doordat er nog weinig computermodellen zijn die inspelen op de data blijft precisielandbouw achter. Ook zijn er nog weinig sensorbeelden beschikbaar en zijn telers en boeren beperkt op de hoogte van de voordelen van precisielandbouw. 

Het onderzoeksprogramma bestaat uit twaalf projecten. Het gebruik van satellietbeelden, verbetering van bodem- en gewassensoren, uitbreiding van ondersteunende ICT en kennisverspreiding zijn belangrijke aandachtspunten. Het onderzoeksproject duurt vier jaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Wageningen UR, Eip-Agri | Foto: inyucho via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

   

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij