Hormoonbehandeling van koeien vermindert methaanuitstoot

koeien

23-06-2015 07:32 | Door: Jerom van Gemert

Onderzoek van de University of Nottingham toont aan dat hormoonbehandeling van koeien de melkindustrie efficiënter en duurzamer maakt door koeien sneller zwanger te maken.

Koeien geven alleen melk als ze een kalf krijgen. De melkindustrie heeft dus vooral behoefte aan koeien met kalfjes. Maar het is moeilijk te bepalen wanneer een koe loops is en bevrucht kan worden. Een hormoonbehandeling maakt het mogelijk om koeien te bevruchten op voorspelbare tijden, waardoor meer koeien sneller zwanger raken.

Dit zorgt ervoor dat minder koeien nodig zijn voor de melkproductie en dat leidt minder tot methaanuitstoot en afval. Methaan is een broeikasgas met een effect dat 25 keer sterker is dan CO2.

Een hormoonbehandeling vermindert de methaanuitstoot per liter melk met 3.6 procent. Daarnaast bespaart het £ 50 per koe per jaar volgens de onderzoekers.

Model

De onderzoekers van de University of Nottingham concludeerden dit op basis van de resultaten van een computermodel. Het computermodel simuleerde het effect van een hormoonbehandeling voor 10.000 kuddes.

Hormoonbehandeling is een controversieel onderwerp. Volgens de onderzoekers biedt deze studie informatie over de voordelen van hormoonbehandeling, dit helpt de discussie verder en ondersteunt het maken van beslissingen.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Phys, PLOS one | Foto: Matthias Ripp via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij