Nieuw natuurlijk afweermiddel om fruit te beschermen

bosbessen

23-06-2015 07:56 | Door: Jerom van Gemert

Er is een nieuw natuurlijk afweermiddel tegen fruitvliegjes ontdekt. Het afweermiddel is een molecuul dat natuurlijk in fruit wordt aangemaakt en voorkomt dat fruitvliegjes eitjes leggen.

Wetenschappers aan de University of California, Riverside ontdekte dat het molecuul BA (butyl anthranilaat) fruitvliegjes afweert, maar ook dat de vliegjes er minder eitjes door leggen. BA kan het gebruik van giftige bestrijdingschemicaliën in de landbouw verminderen.

Uit laboratoriumexperimenten bleek dat bosbessen bedekt met e3 stof bijna volledig beschermd waren tegen fruitvliegjes. Een oplossing met een concentratie van 10 procent BA was voldoende om de bosbessenvrij te houden van larven en eitjes.

Rottend fruit

BA komt in kleine hoeveelheden van nature voor in fruit en ruikt naar druiven. Het wordt al gebruikt als smaak- en geurstof. Voor vervolgonderzoek gaan de onderzoekers de effectiviteit van BA in het veld testen. Ook onderzoeken ze honderden andere moleculen, die vergelijkbaar zijn met BA, op bruikbaarheid als afweermiddel.

Fruitvliegjes veroorzaken veel schade aan fruit. De vlieg legt eitjes in rijpend fruit. De larve eten vervolgens het fruit op. Jaarlijks veroorzaken fruitvliegjes in de Verenigde Staten en Europa miljoenen dollars aan schade.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Phys, UC Riverside | Foto: @rsseattle via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij