Landbouwstart-up haalt $ 9 mln op voor watersensoren

24-06-2015 12:16 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse start-up CropX, gespecialiseerd in analyse van landbouwdata, heeft bij een eerste investeringsronde $ 9 mln opgehaald. Onder meer oud-Google CEO Eric Schmidt stapte in.

Het bedrijf uit Silicon Valley zegt dat de ICT-oplossing de oogsten verbetert bij een lager waterverbruik. Volgens het bedrijf is landbouwgrond geen eenheidsworst. “Door overal dezelfde hoeveelheid water te gebruiken voor irrigatie, verspil je water en vergiftig je de grond”, zegt CEO Isaac Bentwich van CropX in een interview met het techmagazine Wired.

Internet van de bodem

CropX maakt een analyse van de landbouwgrond op basis van bestaande gegevens en verdeelt het land in zones. Voor ieder areaal krijgen boeren drie sensoren en een softwarepakket. Een systeem dat Bentwich het Internet of Soil noemt.

Een app laat precies zien waar akkerbouwers de sensoren moeten plaatsen. De sensoren sturen gegevens over bodemgesteldheid en waterhuishouding naar de cloud. De servers van CropX berekenen vervolgens de benodigde hoeveelheid water. Die kan per perceel verschillen, terwijl hetzelfde gewas wordt verbouwd. De technologie is ontwikkeld door een team van wetenschappers uit Israël en Nieuw-Zeeland.

De start-up wil het opgehaalde bedrag gebruiken om verder uit te breiden. De ICT-technologie is in gebruik bij een aantal boeren in Kansas en Colorado. 

De investering door Innovation Endeavors van voormalig Google-CEO Eric Schmidt is de eerste in het zogeheten Farm2050-project. Dit initiatief ondersteunt beginnende technologiebedrijven die de landbouw efficiënter maken en verduurzamen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CropX, Wired | Foto: CropX

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij