Boeren besparen met isolatie en verlichting

Geitenboerderij

28-06-2015 10:04 | Door: Willemien Groot

Het aantal Nederlandse boeren dat energiebesparende maatregelen doorvoert op het bedrijf, is de afgelopen drie jaar toegenomen. Meer dan 50 procent van de melkboeren heeft een energiezuinige koelinstallatie.

Dat blijkt uit een rapport van het kennisplatform Agro-Energiek op basis van twee opeenvolgende enquêtes onder 500 boeren. De eerste vond plaats in 2012. De vragenlijst is begin dit jaar opnieuw voorgelegd.

De maatregelen variëren van energiebesparingen tot de productie van hernieuwbare energie. Ruim driekwart van de ondervraagden heeft daken en muren geïsoleerd, tegen 48 procent in 2012. Bijna 70 procent let op inmiddels op onnodige verlichting. Drie jaar geleden deed slechts een kwart van de boeren het licht uit in ongebruikte ruimten. En ruim de helft van de boeren heeft een energiebesparende voorkoeler geplaatst op de melktank. In 2012 was dat nog 37 procent.

Energieproductie

Ruim 15 procent van de ondervraagden heeft zonnepanelen geplaatst op het dak van de stal of woning geplaatst. In 2012 gebruikte slechts 4 procent van de boeren zonnestroom.

Eerder onderzoek door AgriDirect liet ook al een toenemende belangstelling zien voor zonnestroom. Iets meer dan 20 procent van de akkerbouwers en vollegrondgroentetelers verwacht dit jaar nog te investeren in een zonnepaneleninstallatie. De agrariërs maken onder meer gebruik van de subsidieregeling om asbestdaken te vervangen door zonnepanelen. In september loopt die regeling af.

Hernieuwbare energiebronnen zijn onder driekwart van de hoger opgeleide boeren een belangrijk thema. De meeste boeren vinden de mogelijkheid interessant om extra inkomsten te genereren uit groene stroom.

Afnemende belangstelling

Uit de enquête blijkt verder dat ondernemers in de agrarische sector het thema emissiereductie minder belangrijk vinden dan drie jaar geleden. In 2012 zei twee derde dit thema belangrijk te vinden. In 2015 was dat iets meer dan de helft. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Agro-Energiek | Foto: Maarten, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij